26 Φεβρουαρίου 2012

όξινη βροχή - ποιους απειλεί;

Ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και έχει σοβαρές επιπτώσεις είναι η όξινη βροχή.

Τι είναι η όξινη βροχή
Όξινη βροχή ονομάζεται εκείνος ο τύπος βροχής που έχει μεγάλη οξύτητα, καθώς περιέχει διαλυμένες ρυπογόνες ουσίες που έχουν οξειδωτική δράση (είναι οξέα).

Πώς σχηματίζεται η όξινη βροχή
Κύρια αιτία για το σχηματισμό της όξινης βροχής είναι το διοξείδιο του θείου , που εκπέμπεται από βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, καθώς και τα οξείδια του αζώτου , που περιέχονται κυρίως στα καυσαέρια των αυτοκινήτων.
Οι ενώσεις αυτές αντιδρούν με το οξυγόνο και τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας και σχηματίζουν αντίστοιχα θειικό οξύ και νιτρικό οξύ.

Τι επιπτώσεις έχει η όξινη βροχή
Οι επιπτώσεις της όξινης βροχής είναι ορατές ιδιαίτερα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, αλλά δεν περιορίζονται εκεί. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η ρύπανση "ταξιδεύει".
Να μερικές από τις συνέπειες της όξινης βροχής:
  • Φυτά αλλά και δάση ολόκληρα καταστρέφονται:
  • Ζωικοί οργανισμοί (κυρίως στις λίμνες) πεθαίνουν ή χάνουν την ικανότητα αναπαραγωγής:
  • Κτήρια και έργα τέχνης αλλοιώνονται, καθώς τα χημικά που περιέχονται στην όξινη βροχή αντιδρούν με το μάρμαρο και το μετατρέπουν σε εύθρυπτο γύψο:
  • Μήπως νομίζετε ότι όλα αυτά δεν αφορούν τον άνθρωπο;Μην ξεχνάτε αυτό που μάθαμε με τη δραστηριότητα για τα οικοσυστήματα: όλα τα μέρη τους συνδέονται μεταξύ τους και καθένα απ' αυτά επηρεάζεται από τα υπόλοιπα:
Σας βάζει σε σκέψεις, έτσι δεν είναι;

*πηγές εικόνων:http://www.phillipmartin.info/clipart/homepage.htm
http://www.ypte.org.uk/environmental/acid-rain/1
http://www.dec.ny.gov/education/77189.html
http://www.explainthatstuff.com/air-pollution-introduction.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου