8 Απριλίου 2012

διάδοση του ήχου και μικρόκοσμος

Ο ήχος διαδίδεται και στα στερεά και στα υγρά και στα αέρια με τη μορφή κυμάτων.
Τα ηχητικά κύματα είναι διαμήκη, δηλαδή δημιουργούν πυκνώματα και αραιώματα που ωθούν το μόρια των σωμάτων να κινηθούν, μεταδίδοντας τα πυκνώματα και τα αραιώματα αυτά.
Να κάτι που έχει ενδιαφέρον: ο ήχος "τρέχει" πιο γρήγορα στα στερεά, λιγότερο γρήγορα στα υγρά και ακόμη λιγότερο στα αέρια.
Αυτό, αν και φαίνεται αντιφατικό, είναι εύκολο να το καταλάβουμε και να το εξηγήσουμε,αν καταφύγουμε στο φίλο μας τον μικρόκοσμο.

Θυμάστε τα μόρια των στερεών;Σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους, με σταθερή διάταξη:
Τι θα γινόταν αν βάζαμε μια ηχητική πηγή σε  επαφή με ένα τέτοιο στερεό;
Όπως θα μαντέψατε,τα ...οργανωμένα μόρια του στερεού αναλαμβάνουν δράση στο λεπτό!Μεταφέρουν τον ήχο στα κοντινά τους μόρια γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τα μόρια των υγρών, όπως θυμάστε, είναι ...πιο χαλαρά τυπάκια!Κοντά το ένα με το άλλο, αλλά όχι και τόσο κοντά, ούτε και με τόσο σταθερή διάταξη:
Ας βάλουμε το ξυπνητήρι στο υγρό:
Εντάξει, τα μόρια του υγρού θα μεταδώσουν τον ήχο, αλλά οι αποστάσεις τους δεν είναι και τόσο κοντινές...

Αν θυμηθούμε και τα μόρια των αερίων, τότε μιλάμε για μόρια που αγαπούν την ...ανεξαρτησία τους.Ούτε πολύ κοντινές αποστάσεις (εκτός κι αν βρίσκονται σε συνθήκες αυξημένης πίεσης), ούτε ακριβής διάταξη:
Ντριιιιιν!
Ο ήχος από το ξυπνητήρι θα ταξιδέψει, αλλά ...μην ξεχνάτε και τις αποστάσεις μεταξύ των μορίων.Για να μεταδοθεί το πύκνωμα χρειάζεται περισσότερη ...προσπάθεια και χρόνος.

Και στο διάστημα, που υπάρχει κενό,δηλαδή χώρος χωρίς καθόλου ύλη, τι νομίζετε ότι συμβαίνει με τον ήχο;Ταξιδεύει ή...
Αφού δεν υπάρχουν μόρια, ποιος θα μεταδώσει την ταλάντωση της ηχητικής πηγής;
Δοκιμάστε την προσομοίωση που θα βρείτε εδώ (στο κάτω μέρος της σελίδας), για να δείτε με τα μάτια σας (αφού δε θα ακούσετε με τ' αυτιά σας) πώς συμπεριφέρεται ο ήχος στο κενό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου